sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Tonttu huovasta

Meille muutti tänään uusi jouluinen asukas. Hän istuu täällä rauhallisesti sohvan päällä ja katselee, että kaikki käyttäytyvät kauniisti. Ei ole vielä nimeään kertonut, mutta ehkä se selviää ajan myötä.

Minulla on ollut monena jouluna tarkoitus tehdä meille huovasta tonttuja, aina ne ovat jääneet tekemättä. En meinannut enää muistaa, missä tonttuja varten hankitut materiaalit edes ovat, onneksi ne kuitenkin löytyivät!

Tonttuun on käytetty:
- eri värisiä huopakankaita
- saumuri tai ompelukone
- ompelulankaa ja neula
- erikeeper
- täytettä tyynyistä
- valkoista hahtuvainen villaa, huovutusneula
-(kauraa tms. painoksi)

Leikkasin ensin osat huovasta ja ommeltavat kohdat ajelin saumurilla. Ensin valmistin kädet ja jalat. Käsissä kannattaa huomioida, jos tahtoo tehdä tontulle eri väriset hanskat, että ompelee ennen käden leikkaamista kahta väriä huopaa yhteen. Jalkoihin laitoin sisälle vain vähän täytettä. Sitten ompelin vartalon sivusaumat.

 Vartalon sisälle tuli pallokuituista tyynyn täytettä. Jos haluaa, että tonttu pysyy vakaasti pystyssä voi sen alaosaa vartalosta täyttää, jollain painavammalla esim. kauralla. 
 Pohja tuli vähän erivärisestä huovasta. Jalat ommeltiin pohjan ja vartalon väliin, niin, että käännettäessä ne olivat oikealla puolella.
 Kun vartalo oli mielestäni tarpeeksi täynnä (jätin yläpään vähän tyhjemmäksi), sidoin sen kiinni nippuun villalangalla.
 Tonttulakin leikkasin alareunasta hieman kaarevasti ja yläosa jäi tarkoituksella suoraksi (ei suipoksi). Näin sain tonttulakkiin tupsun jälleen solmimalla villalangalla nyt hatun pään kasaan. Sitten pipoa soviteltiin tontun päähän. Kun se löysi sopivan paikan, alkoi käsien kiinnitys.
 Alkuun ajattelin surauttaa kädet kiinni sivusaumoihin samalla kun niitä saumuroin, mutta en ollut aivan varma mihin kohtaan kädet asettuvat hyvin, joten päätin tehdä sen jälkeenpäin käsin. Käsien yläreunat jäivät tonttulakin alle piiloon.
Ennen nenän kiinnitystä asettelin tontulle partaa kasvoihin. Parta alkoi ylempää kuin hatun reuna, jotta se laskeutui luonnollisemmin esiin. Sitten tökin sitä kiinni vartaloon huovutusneulalla.
 Kun partaa oli tarpeeksi oli aika asetella nenä paikalleen. Nenä on tehty siis ympyrästä jonka reuna on harsittu ympäri. Langan päät on vedetty tiukalle ja sisäpuolelle on laitettu samaa vanua kuin vartalossa. Nenä on myös ommeltu käsin kiinni.
 Sitten tonttulakki aseteltiin viimeisen kerran paikoilleen. Tonttulakki on ommeltu muutamalla pistolla kiinni tontun olkapäihin, muuten kiinnitys on tehty liimalla koko pään ympäri. Valmiin tontun korkeudeksi tuli n.64cm.

TÄSSÄ HÄN NYT ON!

Ihan näin joulun odotuksen kunniaksi, päätin laittaa tänne tekemäni KAAVAN tästä tontusta. Jos päädyt käyttämään tontun kaavaa, olisi mukavaa jos kommentoisit alle terveisesi. Kaavaa ei ole tehty minkäänlaisella myyntitarkoituksella.

Mukavaa joulun odotusta!

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana tonttu =) taidanpa kokeilla surauttaa meillekkon tämmöisen tontun <3

Maria kirjoitti...

Oikuin ihana.. Tuomonen voisi toimia jättiversiona portailla ottamassa vastaan. jaksaiskohan sitä näperrellä itsekkin =)

Aila kirjoitti...

Kyllä jaksat! Valmistui ihan yllättävän nopeasti. Ja en ole mikään nopea ompelija :-)

Aila kirjoitti...

Luo kyllä kivaa tunnelmaa ympärilleen :-)

Enni kirjoitti...

Kiitos paljon hyvästä ohjeesta ja kaavasta! Kaksi hiukan ohjetta pienempää tonttua illalla tein ja vielä pari ihan pientä ajattelin tehdä lisää :)

Aila kirjoitti...

Kiva jos ohjeesta oli sinulle iloa :-)

Paulette kirjoitti...

Kiitos kivasta tonttuohjeesta! Laitoin kuvaa blogiini omista tekeleistäni, mutta julkaisen sen vasta, kun ystäväni on saanut oman tonttunsa. Tässä blogiosoitteeni: http://paulettenpuuhailut.blogspot.fi/

Aila kirjoitti...

Kivaa! Pitääpä tulla kurkkimaan blogiisi :-)

Anonyymi kirjoitti...

Ihana tonttu! Täytyypä tässä joulua odotellessa tekaista tuollainen...jos ei kaksikin. :D
Kiitos paljon ohjeesta!
terveisin Katja

Aila kirjoitti...

No niin annappa mennä 😊 siitä se joulu alkaa ☺

Javis kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Sitä mukailemalla tein itsekin pari.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tontun kaavasta sepä olikin helppo tehä.☺

Aila kirjoitti...

Kivaa jos ohjeesta ollut iloa, rohkeasti muutkin vaan tonttuja tekemään. Ovat kyllä ihania tarkkailijoita 😊

Anonyymi kirjoitti...

Teemme mukaellun tontun neljäsluokkalaisten kanssa. Olen pienentänyt malliasi. Rakennamme myös tonttuoven. Vielä on hakusessa käytämmekö ollenkaan ompelukonetta.

Aila kirjoitti...

hauskaa! Toivottavasti tulee ihania tonttuloita <3

LähiNHoitajA kirjoitti...

Kaavasta oli todella apua. Pienenpienen muutoksen kanssa lopputulos katseltavissa tästä https://www.instagram.com/p/BcITIREFUIr/. Kiitos ohjeesta ja kaavasta. Seuraavaksi tekemään pienempiä kavereita ensimmäiselle isolle heebolle :-D

-Antti

Aila kirjoitti...

kävinpä katsastamassa tonttusi. Hieno tuli😊 tee koko pöytä täyteen lisää 😃