lauantai 10. joulukuuta 2016

LUUKKU 10 - Väripeli

Täältä luukusta ei löydy kuusen palloja, mutta jotain muuta pyöreää. Yhtenä iltana tässä askartelin pojalleni pelin, jota voi käyttää monipuolisesti myös muissa leikeissä. Hän oli saamastaan pelistä aivan onnessaan. Eilen vielä kävimme yhdessä ostamassa pelille pienen laatikon.

Väripeli
Väripeliä varten valmistin 10 eriväristä pelinappia pilttipurkin kansista ja kartongista. Jokaiselle nappulalle tein myös parin. Lisäksi valmistin yhden "jokeri", jolle voi keksiä eri merkityksen ja se tuo peliin uusia puolia ja vaikeusastetta.
 Väripeliä voi pelata muistipelinä tai etsimispelinä yksin tai yhdessä. Taapero oppii myös pelin kautta oman vuoron odottamista, värien nimiä, tunnistamaan samanlaisen jne.

 Itse aloittaisin pelaamisen harjoittelun etsimispelinä. Etsimispeliä olemme pelaneet muuten samoin kuin perus muistipeliä, mutta siinä paria etsitään niin kauan, kunnes se löytyy. (joko niin, että lapsi etsii kokoajan tai etsitään vuorotellen) Esim. Käännetään esiin sininen ja sitten aletaan etsiä samanlaista. Jos tulee väärän värinen nappula käännetään takaisin nurinpäin. Tälla tavalla on helpompi myöhemmin siirtyä opettelemaan muistipelin sääntöjä. Ja kun sama väri löytyy riemuitaan siitä isosti.
 Perus muistipelinä pelaten, jossa jokeri on mukana (näkyy kuvassa) voi sen osuessa kohdalle sopia mitä tapahtuu. Esim. jäljellä olevat pelinappulat sekoitetaan uudelleen tai tapahtuu sekoitus sekä ötökkä vie mahdollisesti yhden jo löydetyn parin. Merkityksiä voi keksitä lisää. Pieni lapsi pitää rutiineista, joten luulen, että kun joku merkitys on alkuun valittu sen muuttaminen voi sekoittaa liikaa.
Poikani kanssa aloitimme harjoittelun ensin ihan kahdella parilla etsimispelinä ja jo se oli hänestä hurjan kivaa ja jännää. Sitten lisäsimme aina uuden värin kerrallaan peliin mukaan.
 Kerroin, että värit menevät piiloon ja ne sekoitetaan. Hän meni aina itsekin piiloon samalla kun väritkin. Sitten sanoin saa tulla ja täällä kuuluikin jo "tullaan, tullaan".
 Suosikkiväriksi joka halutaan aina peliin mukaan, on tullut liila.
 Ja sitten kun oli jo neljällä parilla pelattu, olisi kaikki pitänyt saada mukaan :)
 Hauskinta näillä on nyt pari päivää ollut leikkiä maalausta. Olemme maalanneet toisiamme pumpulia ja pensseliä käyttäen. Poikani on saanut valita aina värin, kun olen kysynyt vaikka millä värillä posket maalataan jne. Hän on nyt innostunut myös maalaamaan näillä legoukkeleita.

Näillä voi leikkiä muitakin vuorovaikutusleikkejä. Värinapeilla voi vaikka koristella lapsen hänen maatessa lattialla ja kokeilla pysyykö vaikka 10 eri väriä hetken lapsen päällä, kun hän on paikallaan.

Suosittelen kokeilemaan näillä myös myrkkymarja leikkiä!

Kyllä nyt sai halvalla kivan opettavaisen pelin/leikin. Suosittelen tekemään oman vaikka pukin konttiin!

Ei kommentteja: