perjantai 17. elokuuta 2012

Linnut vs. Marjastajat

Täällä taas! Olen ollut ihan pihalla. Sen tuloksena nurmikko alkaa vihertää, ei tarvitse kävellä mudassa ja osa talon ulkoseinistä on saanut uutta väriä pintaan!
 Viime tiistaina juhlittiin 3-vuotiasta kummityttöäni. Lahjaksi olin valmistanut itse tehdyn pelin Linnut vs. Marjastajat. Peli on kokonaan valmistettu massasta. Pelilauta ja noppa on tehty valkoisesta massasta, joka kuivuu omalla ajallaan huoneilmassa. Marjat ja linnut on valmistettu värillisistä cernit massoista.

Ensin kaulin ison paketillisen ilmassa kuivuvaa massaa. Painoin siihen ympyrän kuvion salattikulholla ja leikkasin veitsellä kuvion irti. Painoin sormella pyöreät kolot pelinappuloille. Ympyrän täysi kuivuminen vei melkein pari päivää. Sinä aikana ehdinkin valmistaa marjat ja linnut. Kuivumisen jälkeen pelilauta saikin väriä pintaan. Ensin sinistä ja sitten vihreitä pensaita. Maalina käytin akryylivärejä.


 Idea pelin tekemiseen tuli uudesta Taika lehdestä, jossa oli valmistettu peli massasta. En kuitenkaan tahtonut tehdä samanlaista peliä kuin lehdessä, vaan ihan oman pelin. No ihan täysin pelin ideaa en voi omakseni väittää vaan se mukailee hieman erästä hu-huu peliä, jota olen pelannut lasten kanssa päiväkodissa.

Linnut vs. Marjastajat
IDEA:
Tarkoituksena on saada kaikki marjat kerättyä ennen kuin kaikki linnut ovat tulleet pelilaudalle syömään marjoja.
Peliä voi pelata yksin tai yhdessä, jolloin noppaa heitetään vuorotellen.

OHJE:
Aloita asettamalla kaikki marjat pensaisaisiin, värien mukaisille paikoille. Laita linnut pelilaudan viereen. Värinoppaa heittämällä yksin tai vuorotellen koitetaan saada marjat kerätyiksi ennen lintuja.

Nopan värien mukaiset toiminnot:
Vihreä = ota yksi vihreä marja
Punainen = ota yksi punainen marja
Sininen = ota yksi sininen marja
Keltainen = ota yksi keltainen marja
Musta = Lisää yksi lintu sinipohjaiseen koloon pelilaudalla
Tyhjä = palauta yksi mikä tahansa jo kerätty marja takaisin

Jos sattuu tilanne, että heittää esim. punaisen ja kaikki punaiset marjat on jo kerätty saa heittää uudestaan tai vuoro vaihtuu seuraavalle.
Kun heittää nopalla punaisen, saa poimia punaisen marjan.
Musta väri on linnun, silloin lintu lentää laudalle.
Tyhjä! Palauta yksi marja takaisin pensaaseen.
Peli päättyy kun kaikki marjat on poimittu tai...
kun kaikki linnut ovat tulleet peliin mukaan.

Valmistin myös taittelemalla (älä kysy miten) rasian pelille. Jokin vaan meni hiukan pieleen ja kannesta tuli pienempi kuin pohjasta... No mutta hätä keinot keksii ja viritin sitten ruskean kirpputorilta ostetun narun rasian pohjaan liimalla ja sitten vain päät rusetille! Eipä sitten tarvinnut lahjaa erikseen edes paketoida! Rasian kannen sisäpinnalle liimasin pelin ohjeet.

Tietysti sankarille askarreltiin myös kortti! Tällä kertaa kortti muotoutui kilpikonnan muotoon. Tämänkin idea on osittain yhdestä vanhemmasta Taika-lehdestä ehostettuna omalla idealla. Samanlaisia kilpikonna kortteja olen tehnyt/teemme ryhmämme lapsille päiväkodissa synttärikorteiksi. Koska kortteja joutuu tekemään töissä aika läjän, yritin kehittää mallista mahdollisimman yksinkertaisen toteuttaa.

Ensin leikkasin kartongista kilpikonnan muodon, niin että pää on kiinni kilvessä.
 Kartonki liimataan väripaperiin ja leikataan kuvio irti. Näin saadaan kaksivärinen paperi. (Sellaisia on kyllä olemassa valmiinakin)

 Kilpikonnan kaula taitetaan, niin että pää tulee näkyviin toiselle puolelle. Tässä vaiheessa voi valita onko kilpikonnan kilpi tummempi vai vaaleampi puoli.
 Sitten jääneestä väripaperista voi leikata erimuotoisia paloja ja liimata kilpeen. Silmänä on liikkuva heilurisilmä. Suu on piirretty ohuella tussilla. Numero on vapaalla kädellä leikattu väripaperista. Valmis!
 Sitten kortti sujahti pelin rusetin alle ja näin lahja oli valmis! ONNEA!

4 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

On kyllä taas niin kiva peli-idea!

Aila kirjoitti...

Joo taidan tehä yhen ihan itellenikin niin voi sitten täällä meillä muutkin pelailla :)

Nimetön kirjoitti...

Sattumalta päädyin tänne kun googletin kilpikonnakortin. Aivan ihana tuo idea konnaan. Mutta voisikos sitä hiukan stailata ns. aikuisempaan makuun? Kestäisiköhän konnassa kiinni lasihelmet ns kilven läiskinä?
Joskus olen kuullut ja jopa nähnyt sellaisia vähän niin kuin nastoja joissa hakaset ne kun taittaa saa raajat liikkumaan. Jos sellaiset laittaisit konnan koipiin niin voisi heilutella.
Taidan ruveta tekemään armeijaa konnista :D

Aila kirjoitti...

ehdottomasti laita testiin ja konnajengiä tekemään 😊