maanantai 24. maaliskuuta 2014

Kuvan siirto puulle

No niin tämä nappasi heti, joten piti ehdottomasti kokeilla! Mellun Hollywool-blogissa: Kuvan siirto puulle. Mennään siis sen kunniaksi samalla otsikolla. Taidan pitää puusta, kun asun hirsitalossa ja valokuvista olen pitänyt aina. Siis mahtava yhdistää nämä kaksi elementtiä. Olen aikaisemmin, vuosia sitten testannut saman tyylistä tekniikkaa, joka ei päätynyt yhtään näin hienoon lopputulokseen. Siinä muistelen käyttäneeni mustesuihkutulostinta ja erikeeperi laimennettiin vedellä. Mutta mitä sitä nyt hyvää tavaraa laimentamaan!!

Jotta minun ei tarvitse monen mutkan takaa etsiä itselleni tätä ohjetta, laitan sen myös tähän kuvineen muistin tueksi itselleni. Uskon, että näitä tulee tehtyä vielä lisää.

Tavoite: Siirtää valokuva puulle

Tarvitset:
Puuta (sileä pintaista tai itse hiottua, jotta ei tule tikkuja sormiin)
Erikeeperiä
Kuvan (joka on tulostettu laser-printerillä tai kopiokoneella)
Kärsivällisyyttä (annat liiman kuivua hyvin)

1. Valitse kuva jonka haluat siirtää puulle (tai kankaalle). Huomioi tulostaessa kuvaa, että lopputuloksessa kuva on peilikuvana. Mahdollisen tekstin tulee siis kulkea peilikuvana.
2. Etsi sopiva kuiva puu johon haluat kuvan kiinnittää. Minä löysin palan ylijäänyttä saunan laudetta. Ja kun on innostus kokeilla jotain, ei jaksa mennä kaivamaan sahaa esille, jotta saisi palasta sopivan kokoisen. Sen voi tehdä myöhemminkin?
3. Sitten levittelin erikeeperiä kuvan yli melko runsaasti.
4. Ja painelin kuvan kiinni puuhun hellän jämäkästi taputellen. Sitten alkoi ärsyttävä vaihe: odottaminen. Työn pitää antaa kuivua reilusti. Mellun ohjeessa luki yön yli, itse tein työn aikaisin aamulla joten päätin odottaa päivän yli, iltaan :)
5. Sitten kastelin paperin erittäin märällä pehmeällä tiskirätillä painellen.
6. Kun paperi oli vettynyt, aloin hinkata sitä sormella. Paperi rullautui irti! Ja kuva oli todella tarttunut puuhun! Taikaa? Tämä vaihe vaatii myös kärsivällisyyttä: Kuva ei ehkä tule ihan hetkessä esiin.
7. Huuhtelin kuvan vielä hanan alla ja taputtelin kuivaksi. Tämän jälkeen vielä hieroin muutamista kohdista pinnalta pois paperin nukkaa.

Vielä pitäisi tehdä näin:

8. Sahaa puu oikean mittaiseksi ja hio sahattu pinta.

9. Lakkaa työ läpinäkyvällä lakalla, anna kuivua ja asettele esille.

Nämä vaiheet tulee sitten kun saan sen sahan esille ;) Puupalikkani on sen muotoinen, että saatan piilottaa siihen lenkkiruuvit ja teen työstä roikkuvan taulun.

Tämä on ehdottomasti myös mahtava lahjaidea! Sopii moneen tilanteeseen. Näitä voisi varmasti tehdä vaikka lapsenkin ottamasta kuvasta/lapsesta otetusta kuvasta äitienpäivälahjaksi päiväkodissa? Ehkä vielä liimailla jotain koristuksia kuvan ympärille. Täytyy vain todeta vielä, että mahtava idea, kuka sitten tämänkin keksinyt!

20 kommenttia:

Mellu kirjoitti...

Jee! Kiitos, kun teit tähän kuva kuvasta ohjeen, kun en itse silloin jaksanut, kun oli jo se kankaalle siirto -ohje. Hyvin onnistuit! Eikö ollut hauskaa?

Jenni kirjoitti...

No nyt sitten saunanlauteet täyteen hääkuvia :D Onko teillä enempi ylijäämäpuuta? Minäkin haluan kokeilla! Voitais joskus pitää sellanen kuvansiirtopäivä? Mulla ois asetoniakin odottamassa yhtä toista kokeilua...

Aila kirjoitti...

Mellu: Oli ehdottomasti hauskaa! :) tätä pitää testata vielä lisääkin. Tuolla naamakirjan puolella oli myös kommenttia tullut myös siitä kalustelakan käytöstä, laitanpa senkin vinkin tänne muistiin ;)

Aila kirjoitti...

Kommenntit kuuluivat näin:

Leena H.:Jos tekee esim. Kiva-huonekalulakalla, niin riittää erikeepperivaiheen odottamisen sijaan kuumentaminen silitysraudalla. Saisi valmista noin 15 minuutissa.

Leena H.:Lakka kovettuu lämmitettäessä nopeasti. Riittää, että "silittää" puuhun lakalla kiinnitettyä kuvaa leivinpaperin läpi niin kauan, että paperin nurjapuoli näyttää kuivalle ts. lakan kostuttamat läikät kuivaa; 2-teholla noin 45 sekunttia Tämän jälkeen jatketaan kostutuksella ja paperin poishiertämisellä ihan samoin kuin tuossa liiman tapauksessakin. Lakkaa kannattaa levittää kuvalle reilusti, jottei jää kuivia kohtia, joista kuva ei sitten kunnolla tartu kiinni ja lopputulokseen tulee joko reikä tai kupru.

Leena H.:Niin ja lakka toimii myös kuvia kankaalle tai lasille siirrettäessä. Kankaasta ei tule kova, kuten liimaa käytettäessä.

Aila kirjoitti...

No uskon kyllä että täältä puuta löytyy kun kaivelee, saunan laudetta taitaa olla vielä pieni pätkä :) mutta saunassahan sitä ois kyllä lisää ;) mennään sinne kokeilemaan? Mutta siis kuvansiirtopäivää ehdottomasti odotellessa!!

Nimetön kirjoitti...

Mun on nyt pakko kysyä että mitä teen väärin. Ohjeen mukaan kun tein ja kaksi kertaa tuossa paperin poistovaiheessa kuvastakin lähtee riekaleita irti, vaikka ihan varovasti hinkutin. Kuva kuivui lähes vuorokauden kummallakin kerralla, eli luulisin liimankin olevan kuivunut. Lisäksi pintaan jää nukkakerros eikä kuva ole yhtään noin siisti kun sulla. Vinkkejä? T. Minna

Aila kirjoitti...

No onpas mysteeri mikä siinä menee pieleen. Kovasti koitin miettiä tässä jotain hyvää vinkkiä, mikä voisi vaikuttaa. Pitäisi taas itse tehdä joku kokeilu, että mikä siinä voisi vaikuttaa. Ensin mietin onko pohja tarpeeksi sileä. Muistelen, että tuo kuvan esiin hinkkaaminen oli todella hidasta. Siinä ei saa kiirehtiä yhtään. Lähteekö kuva irti jo paperin mukana? Vai erillisenä "kerroksena"?

Nimetön kirjoitti...

Erillisenä kerroksena mielestäni. Siyä nukkaa kun hieroin pois, niin siinä kohtaa repesi palanenkin irti. No, kolmas kerta toden sanoo, nyt otan eri puuta! :-)

Nimetön kirjoitti...

Heippa. Olisin tiedustellut paperin laatua? valokuvapaperi vai kopiopaperi...?

Aila kirjoitti...

Heippa! Kiitos hyvästä kysymyksestä. Olen käyttänyt ihan tavallista kopiopaperia.

Unknown kirjoitti...

Kiitos ohjeesta. Pikku vinkki....kuvankäsittelyohjelmalla koko kuvan voi kääntää peilikuvaksi, niin että se tulee sitten kohteeseen oikeinpäin.

Aila kirjoitti...

Kiva jos oli hyötyä :-) olen epäselvästi sitä koittanut vinkata kohdassa yksi, mutta sinun vinkkisi on paljon selkeämmin sanottu :-D

seijastiina kirjoitti...

Kiinnostuin tuosta kuvansiirrosta puulle, kun sitä juuri etsin Googlettaen, siis jäin tänne.
Kokeilen molempia tekniikoita, tuota silytystä myös.
Mietin vaan, miksei tavan tulostin kävis?
Sinulla on mukavia askartelu juttuja ,kauniita töitä.
Mukavaa syksyä.

Aila kirjoitti...

Kiitos kommentistasi ja kiva kun löysit sivulle. Muistelen että tavallisen mustesuihkutulostimella tulostettu kuvan muste saattaa reagoida eritavalla ja levitä? En ole 100% varma :-D kertokaa toki joku joka on kokeillut. Muisti ei nyt toimi olenko sitä testannut :-)

Nimetön kirjoitti...

Tämä oli paras ohje ja hyvät kommentit sekä mietteet, joista sai paljon lisäinfoa. Kiitos!
Hauskana muistona tästä "kuvansiirtohommasta" tuli mieleen nuoruuden opiskelijakämppäni, jossa viereisen soluasunnon hippi jätti roskapussin meidän yhteiseen eteiseen. Pussukka oli siinä varmaan viikonpäivät, sillä kukaan muu meistä kahdesa muusta huoneiston soluasujasta, ei jo periaatteen vuoksi vienyt sitä pihalle.
Lopulta pussukka alkoi haisemaan sen verran "hienokseltaan", että hippi oli yhteisen äänestyksen tuloksena pakotettu toimittamaan roskapussi pihalle... Tästä varastoinnista jäi muistoksi eteisen muovilattiaan iloinen, punainen CityMarketin Logo! =D
Joten siirtokuvat onnistuu varmasti jokaiselta.
Ihanaa syksyä!

Aila kirjoitti...

Hah , olipa huippu hyvä muisto 😃 itselle tuli mieleen myös sellainen aurinkorasvalla tehty kuvansiirto aurinkorannalla seitsemänpäivää lehdestä vatsaan 😃

Unknown kirjoitti...

Onnistuisikohan sama tekniikka itse piirretystä piirroksesta......? Olen tarkka kädestäni tussin kanssa mutta puupinnalle pensselin kanssa Mandala tyyppiset piirrokset ovat melko lailla mahdottomuus..... Onko tietoa sopiiko myös piirroksille siis?

Aila kirjoitti...

En ole kyllä testannut. Mutta ehdottomasti olisi kiva testata. Mikähän kynän muste olisi paras ettei lähde, leviämään. Joku vedenkestävä tussi voisi toimia?

Koukuttaja kirjoitti...

Mukavasti puoli vuotta myöhässä kommentoimassa, mutta oman(tai vaikka lapsen) piirroksen voi kopioida laser-kopiokoneella ja sen jälkeen toimia kuten tässä ohjeessa.

Itse olen erikeepperin sijaan käyttänyt decoupage-lakkaa. Toimii myös hyvin. Siirron jälkeen olen sipaissut vielä lakkaa kuvan päälle ns. suojaksi.

Aila kirjoitti...

hyvältä kuullostaa toi lakkakin, laser tulostus tosiaan toimii, mutta jos on kokemusta mustesuihkutulostimella testaamisesta, niin kirjoittakaa ihmeessä kommenttia. Itse pitää kyllä se testata joku päivä, sillä eipä minulla muuta tulostinta tällä hetkellä olekaan.

Ja nyt vielä aloin miettiä tuota aikaisempaa pohdintaa piirustuksen siirtämisestä. Jos ei uskalla lähteä sitä piirustusta suoraan tussimusteineen siirtämään, voisi testata piirretyn kuvan skannaamista ja tulostamista ja sitten puuhun siirtoa.