sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Keinutaan - tee se itse keinu


Olen jo muutaman kesän katsellut äitini mökin pihan huonokuntoisia keinuja, tuossa naapuri pihalla. Ketjuista sai oranssit kädet keinuessa ruosteen takia ja renkaatkin olivat jo parhaat päivänsä nähneet. Vanhoista keinuista on hyviä muistoja, ne ovat olleet siinä niin kauan kuin muistan. Parhaita muistoja ovat kuitenkin vanhat kunnon keinupehvis-ottelut! Muistatko vielä sitä peliä?

Otin rohkeuden ja päätin asiaa ja kaupan valmiita keinuja tutkiessani tekemään keinut itse. En halunnut muovista keinua ja rengaskeinukaan ei nyt houkutellut (vaikka sen tekemistä ensin mietin), päädyin hyväksi havaittuun materiaaliin puuhun!

Ja näin ne keinut syntyivät:
 Tarvikkeet hankittua piti vain tarttua tuumasta toimeen. Ensin mittasin leveästä lankusta kaksi 58cm pituista palaa ja sahasin poikki.
 Sahaus reunat tulivat hieman röpelöisiksi joten...
 Näytin niille hetken hiomahiirtä ja epätasaisuus oli kadonnut.
 Sitten mittasin silmukkaruuvien paikat. Porausreiän keskipiste oli 2cm molemmista reunoista. Hakkasin ruuvin koloon kumivasaralla. Alun perin olin ajatellu vaihtaa silmukkaruuvin mukana tulleen prikan suurempaan ja hankinkin niitä myös yläpuolelle, mutta olin niin innokas, että ne pääsivät tuossa vaiheessa unohtumaan (Lopuksi mietin miksi niitä jäi niin paljon). No alapuolle ne kuitenkin tuli.
 Tässä silmukkaruuvi on laitettuna paikoilleen, vielä ilman loppukiristystä.
 Ja tässäkin hommassa kehittyi, niin kuin monessa muussakin työskentelyssä aina vaan paremmaksi homman edetessä. Ensimmäisen kanssa nyhräsin vaikka kuinka kauan, mutta loppua kohden vauhti kasvoi huimasti.
 Ja tässä tämä sakkeliksi kutsuttu osa. Itse kutsuin sitä saakeliksi.
 Jos olisin hankkinut tarpeeksi suuret silmukkaruuvit joista ketju olisi mennyt läpi olisin tarvinnut jokaiseen reunaan vain yhden sakkelin. Mutta kun kaikki ei mene niin kuin Strömsössä ja ketju ei mahtunutkaan lenkkien läpi jouduin hankkimaan sakkeleita lisää. Ketju on kiinnitetty silmukkaruuveihin sakkelien avulla.
 Sakkeli yhdistää myös lyhyemmän ketjun pätkän pitkään ylös menevään ketjuun.
 Vanhasta puutarhaletkusta leikkasin neljä 80cm pätkää. Niiden pujottaminen ketjun päälle ei ollut mitenkään helppoa. Taistelin rautalangan ja ruuvimeisselin avulla ketjun pään näkyviin yhteen letkun pätkään. Siihen kului aikaa yli puoli tuntia. Koin järkevämmäksi odottaa, että saan mieheni avuksi hommiin.
 Yhdessä pujotimme letkun pätkät paikalleen. Rautalanka oli kiinnitetty kaksin kerroin ketjun päähän ja pujotettu letkun läpi. Vedin ketjua rautalangan avulla samalla kun mieheni koitti saada letkua kulkemaan ketjua pitkin. Sujui melko näppärästi, mutta ei olisi onnistunut ilman apua!
 Mutterien viimeistelykiristys tehtiin myös yhdessä.
 Sitten vanhat keinut pois ja uutta tilalle! Näissä mahtuu aikuinenkin keinua. Kyllä tuli hyvät vauhdit! Asensimme keinut nyt aluksi kahteen eri korkeuteen. Keinujen korkeutta voi vielä säätää, sillä ketjua jäi yläpäähän melko reilusti ylimääräistä ja ei löytynyt tarpeeksi järeää leikkuria ketjun katkaisemiseksi. Melkein olisi voinut jättää pari metriä ostamatta...

Keinut ennen ja jälkeen: (nurmikkokin sopivasti ajettu jälkeen kuvaa varten)

Tarvikkeet keinuihin:
10m 6mm kuumasinkittyä ketjua (vähempikin olisi riittänyt)
12 kpl sakkelia
8 kpl 8x130mm kuumasinkittyä silmukkaruuvia
8 kpl mutteria
8 kpl prikkaa (ostin kyllä 16, mutta unohdin käyttää niistä puolet)
Jämä lankku
Vanhaa puutarhaletkua

Tarvikkeita tuli hankittua: Motonetistä, K-raudasta ja Starkista

2 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Sinulta sujuu kyllä kaikki! Hienot keinut!

Aila kirjoitti...

Pöh! :D niin sultakin!