keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Kala-Kalevi


 "Mä olen Kala-Kalevi sun kaveri, mitäs sanot jos tehtäis pieni piknikki? Meren pohjaan me voitais vaikka sukeltaa, koska siellä hauskaa pitää saa!"

Kohta on taas kevät juhlien aika! Tai ainakin niiden valmitelu tulee aloittaa ajoissa, jos meinaa tehdä yhdessä lasten kanssa merenalaisen maailman.

Nämä kuvat ovat vuodelta 2008. Tällöin innostuimme Taika-lehden inspiroimana meriteemasta. Myös laulut olivat merihenkisiä.

Mitäs kaikkea sitten meidän merinen näyttämö on syönyt?
-Siellä on paljon pallokaloja uimassa (kala on valmistettu ilmapallon päälle, käyttämällä revittyjä suikaleita kopiopaperia ja vehnäjauhosta ja vedestä tehtyä "liisteriä")
-Jättimäinen hai (valmistettu harmaasta tapetista)
-Mustekaloja (maalattuun paperiin on piirretty lasten käsiä ja he ovat leikanneet ne irti ja tehneet mustekaloille silmät)
-Iso äiti mustekala
-Merihevosia
-Ja jollakin on ollut myös kalastusluvat kunnossa, kun on isot verkot veteen laskenut. (en tiedä saako tollasella virityksellä sitten oikeesti kalaa?)
-Jossakin piilossa taisi olla myös koukku matoineen

Meillä ei mennyt mitään hienoja verhokiskoja katossa joten kankaat on kiinnitetty seiniin ihan pakkausteipillä! Hyvin pysyy! (Pakkausteipillä on helppo myös lyhentää housun puntit, ei tarvitse ompelukonetta ollenkaan.)

NÄIN SYTYVÄT PALLOKALAT (sopii kaiken ikäisille, vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä ja keskittymistä, kaikki eivät jaksa tehdä yksin loppuun)

1. Revi suikaleita kopiopaperista valmiiksi reilu kasa (myös käytetty paperi käy, jos maali jolla lopuksi maalataan on peittävää tai jos pohjan ei tarvitse olla tasaisen värinen)

2. Puhalla ilmapalloon ilmaa ja kiinnitä naru palloon (värillä ei ole väliä, se poistetaan myöhemmin)

3. Valmista vedestä ja vehnäjauhoista löysähkö lettutaikinamainen seros, "liisteri".

4. Suojaa työskentely paikka esim. vanhalla vahakankaalla (sotkua syntyy)

5. Levitä "liisteriä" pallon päälle n. 15cmx15cm alueelle (käytä käsien sijasta sutia jos, et uskalla koskea "liisteriin", helpointa on kuitenkin pitää toinen käsi liisterikätenä ja toinen laittaa paperia ja on ns. puhdas) Lapsen kanssa tehdessä voi lapsi pitää molemmat kädet taikinaisina ja aikuinen auttaa läiskimään papereita pallon päälle.

6. Laita paperi suikaleita liisterödyn kohdan päälle. Laita liisteriä paperipalojen päälle ja uudelle alueelle.

7. Lisää paperisuikaleita ja liisteriä pallon päälle 3 kerrosta. Tämän jälkeen voit vielä molemmin käsin tasotella pintaa. Jätä lanka ja ilmapallon suu näkyviin.

8. Ilmapallo on helppo laittaa narusta roikkumaan ja kuivumaan. Työtä voi jatkaa seuraavana päivänä.

9. Kun työ on kuivunut se on jälleen kevyen tuntuinen. Nyt voit valita kalan värin ja maalata sen. Käytä maalauksessa apuna esim. viilipurkkia johon palloa voi tukea. Pallon voi taas ripustaa narusta kuivumaan.

10. Kun maali on kuivunut, voit puhkaista pallon neulalla ja vetää sen sisältä pois.

11. Sitten alkaa koristelu! Kalalle tehdään persoonalliset silmät ja suu. Kartongista leikataan evät. Ne kiinnitetään liimalla.

12. Ripustala kala siimalla kattoon roikkumaan. Itse työnsin terävät sakset kalan läpi, kieritin siimaa paperiliittimen ympäri ja työnsin liittimen kolosta sisään. Se kääntyi kalan sisällä linkkuun ja näin se lukitsee siiman kalaan kiinni.

Askartelu on turvallinen toteuttaa pientenkin lasten kanssa, kunhan tietysti muistaa huomioida ettei ole allerginen vehnäjauholle, jos sattuu laittamaan sitä suuhunsa.

Tässä myös 2010 tehdyistä kuumailmapalloista kuva, pienet korit on kiinnitetty kotinarulla. Lapset saivat myös suunnitella oman pienen eläinhahmon jonka ompelivat huovasta matkustajaksi koriin.(yhden lapsen kuumailmapallo näkyi myös Tila-ohjelmassa viime vuonna)

Tällä tekniikalla voi valmistaa vaikka mitä! Olen nähnyt myös yhden työkaverini tehneen lumiukon ja synttärilahja-arkun. Ja joskus on tehty myös planeettoja. Keksi itse lisää!

Ei kommentteja: