tiistai 11. syyskuuta 2012

Lankusta lamppu

 Meillä ei vielä ole kovin monessa tilassa kattospotteja lukuun ottamatta valaisimia. Emme tahdo tehdä hätiköityjä päätöksiä ja istumme näköjään mielummin hämärässä. Valoisaan vuodenaikaan ei aina edes huomaa lamppujen tarvetta kuin iltaisin. Jo talon rakennuksen aikana tiesin millaisen valaisimen tahdon keittiöön pöydän ylle ja nyt on koittanut aika siirtyä suunnittelusta toteutukseen.

Mission: Lankusta lamppu on alkanut!

Meille on kertynyt erilaisia hirsien pätkiä ja osia projektin aikana, jotka tullaan hyödyntämään mm. pihalla. Nyt kuitenkin yksi osa pääsee sisätiloihin lampun muodossa. Projekti ei ole vielä valmis (itseopiskelen vielä tässä sähkömieheksi googlen kautta), mutta esitellään nyt mihin asti se on edennyt...

Sopivan lankun löydyttyä, katkaisin sen mieheni avustuksella sirkkelillä 140cm pituiseksi. Sitten alkoi hionta ystävälläni hiomahiirellä, jolla onkin koko talon sisä- ja ulkoseinät tullut joskus hiottua (huh, huh). Hiotessa kannattaa tietysti käyttää suojaimia, jotta ei tarvitse niistää montaa päivää puupölyä.
Hionnan jälkeen oli vuorossa pölyjen pyyhintä.

Sitten käsittelin pinnat pyyhkimällä vanhalla lakanan palalla ruskeaa valtti coloria lankun pintaan. Samaa väriä on käytetty myös talomme kurkihirsissä, jotka ovat näkyvillä keittiön ja olohuoneen puolella. Maali kuivui melko nopeasti, kun kerros oli ohut. Sain parin tunnin sisällä maalattua molemmat puolet. Välissä tuli järjesteltyä teknisentilan työkalujen kaaosta. Nyt sieltä voi löytää ehkä jotain muutakin kuin yhden meisselin ja vasaran.

Sitten oli aika mittailla ja suunnitella valojen paikat lankkuun. Käytin apuna nauhaa, jotta valojen reiät tulevat suoraan linjaan. Merkitsin lankkuun poranterän paikan ja sitten tein reiän reikäsahalla. Reiän koko oli 75mm. Hioin reikien reunat kevyesti hiomapaperilla.

Lankun päihin kiersin lenkkiruuvit.

Nyt lankku on päässyt sisälle ja etsin itsestäni sähkömiestä tai sitten sellainen pitää jostain hankkia, jotta spottien johdot saadaan paikalleen. Vielä siis jää jännitettäväksi saadaanko lankku roikkumaan kattoon sähköineen ja syttyykö lamput...

Ei kommentteja: