lauantai 3. joulukuuta 2016

LUUKKU 3 - Pullahiiri leipoo

Meidän perheeseen on asuttatunut kyllä itseni lisäksi toinenkin elävä pullahiiri. Ja kun olemme olleet ahkeria ja saaneet kaikki pullat taas pakkasesta syötyä, on aika leipoa lisää. Ja kyllä sitä nyt jouluunkin voi kuulua ihana kanelin tuoksuinen korvapuusti.

Keittiössämme asuu myös muuten ihan oikeakin pullahiiri. Häneen voit tutustua tästä linkistä. Häntä voi välillä vähän syyttää, jos pullaa on mennyt paljon.

Tässä siis pullaa leipomassa!

Itse tykkään tehdä pullataikinan "käsin" tai siis ilman mitään koneita. Näin olen mielestäni saanut parhaan taikinan onnistumaan, niin enpä ole muuta uskaltanut kokeilla sen jälkeen. Ja tällaista perusreseptiä olen käyttänyt taikinaa tehdessäni:
Tämmöiset vehkeet löytyi kaapista tähän leivontaan.
PULLATAIKINA:
5 dl maitoa
50g hiivaa
1,5-2dl sokeria
1-2tl suolaa
reilu 2 tl kardemummaa
n. 1,5 l vehnäjauhoja
150-200g margariinia tai voita

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää muna, sokeri, suola, kardemumma ja suurin osa vehnöjauhoista. (Oma tapani: Sekoita vispilällä, niin kauan kuin pystyt ja siirry sitten käyttämään toista kättä.)
2. Lisää pehmeä margariini ja loput jauhoista (vain tarvittava määrä). Alusta taikinasta tasainen ja kimmoisa ja kohota lämpimässä paikassa kaksin kertaiseksi. (Hyvä kohotuspaikka on mikro, koko kulho vaan sinne sisään ja luukku kiinni.)
Meidän taikina kohosi taas reippaasti, hyvä jos kulhossa pysyi.
3. Vaivaa kohonnut taikina leivinpöydällä hyvin ja leivo haluamallasi tavalla pulliksi.
4. (Me teimme korvapuusteja) Jaoin taikinan kahteen osaan ja kaulimme sen isoksi levyksi. Levyn pintaan voitelimme margariinia, ripottelimme päälle kanelia, sokeria ja vaniljasokeria. Sitten levy rullalle ja sopiviksi paloiksi veitsellä. Ja sitten peukaloilla tanakat painallukset ja pellille vielä kohoamaan.
 
5. Voitele, sokeroi ja paista uunin keskitasossa 225 asteessa pullan koosta riippuen n. 10 minuuttia.
Välillä kurkittiin uuniin, jos pulla olisi jo valmista.
Nämä paistuivat noin 12 minuuttia
Tässä vielä poikani tekemät pullat rakkaudella papalle. Hänkin paineli oikein urakalla pullia: "NOIN" ja "NOIN". Ja näyttää maistuvan. Mies totesikin, että kyllä sä pullia osaat vaan leipoa. :D

Ei kommentteja: